Który olej jest najzdrowszy

Naturalne oleje roślinne znane są od tysiącleci. Doceniamy je za mnogość dobroczynnych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie oraz urodę. Przedstawiamy te, które zawierają najwięcej wartości odżywczych. Zaskoczymy wszystkich, bo najlepszym olejem wcale nie jest oliwa z oliwek. Nawet ta z pierwszego tłoczenia plasuje się poza pierwszą 10-tką.

Dobry olej zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe, wielonienasycone, takie jak linolowy z grupy omega-6. Jest też źródłem witaminy E, K oraz przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesom starzenia się skóry. Najlepsze są oleje tłoczone na zimno, spożywane na surowo, a więc niepoddawane obróbce termicznej. Okazuje się, że tylko zdrowe tłoczenie oleju pozwala zachować jego cenne właściwości. Producenci bardzo często popełniają kolosalny błąd – nie tylko źle pozyskują olej, ale także w nieodpowiedni sposób go przechowują. Co więcej, te najlepsze oleje należy trzymać w lodówce i mają zazwyczaj krótki termin przydatności. Warto stosować je regularnie, by szybko zauważyć korzystne zmiany w funkcjonowaniu własnego organizmu. Większość olejów nadaje się także do kosmetycznej pielęgnacji skóry – dzięki nim udaje się zniwelować zmarszczki, cellulit, rozstępy, płytkie blizny, przebarwienia oraz poprawić jędrność.

Oleje, które warto mieć w kuchni

Najbardziej popularna jest oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz słonecznikowy. Wszystkie zawierają sporo wartości odżywczych, jednak nie można potwierdzić, że właśnie te są najbardziej zdrowe. Łatwo je jednak zastąpić olejami, które są o wiele korzystniejsze dla naszego zdrowia oraz wykazują lepsze właściwości, patrząc na ich smak.

Warto nabyć olej z orzechów laskowych, który reguluje poziom złego cholesterolu czy olej z orzechów ziemnych o właściwościach antynowotworowych i wzmacniających układ nerwowy.

Świetny jest też olej z orzechów pinii z dużą zawartością cynku i olej z awokado, który poprawia proces koncentracji oraz pamięci.

Wszystkie nadają się do spożycia, idealnie jest je dodawać do sałat, mięsa, deserów w postaci surowej, już po przygotowaniu dania. Ich walory smakowe nadadzą wyrazistości każdej poprawie, dodatkowo każdy olej będzie działał dobroczynnie na funkcjonowanie organizmu. Większość z nich nadaje się dla osób dorosłych oraz dzieci. Co ważne, każdy rodzaj oleju można produkować w domowych zaciszu, wystarczy nabyć urządzenie do tłoczenia oleju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here