Suszone owoce to efekt procesu, dzięki któremu żywność przez długi czas może zachować świeżość. Samo suszenie wymyślono wieki temu, w ten sposób zachowywano nawet przydatność do spożycia mięsa. Okazuje się jednak, że walorów suszonych produktów spożywczych jest znacznie więcej. Suszone owoce wyróżniają się doskonałym smakiem, aromatem, ale również szeregiem wartości odżywczych.
Suszarnia do owoców przydaje się do modyfikacji zapasów zbiorów, a ostateczna ich postać świetnie nadaje się jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami albo dodatek do potraw. W polskiej kuchni regionalnej suszone owoce dodaje się do sosów, mięs, sałat. Nadają wyrazistości, są przy tym po prostu smaczne.
Wartość odżywcza suszonych owoców
Aby suszone owoce były rzeczywiście zdrowe i wykazywały dobroczynne właściwości, sam proces pozbywania się z nim wody musi być przeprowadzony zgodnie z określonymi standardami. Przedsiębiorstwa produkcyjne w sektorze przemysłu spożywczego powinny stawiać na jakość, a taką umożliwia suszarnia przemysłowa do owoców, dobrana ściśle do danej produkcji. Chodzi o to, by podczas suszenia, owoce nie były pozbawione swoich wartości.
Jeśli produkcja suszonych owoców zostanie przeprowadzona w sposób odpowiedni, produkt finalny staje się źródłem licznych witamin, takich jak C, A, E, B. Do tego owoce suszone zawierają ogrom minerałów, w tym magnez, potas, żelazo, mangan. To także ogromna dawka błonnika, który ma dobroczynny wpływ na cały układ pokarmowy, trawienie oraz metabolizm. Błonnik jest konieczny w pełnowartościowej diecie, jak również w tej, której celem jest zgubienie nadmiernych kilogramów.
Właściwości suszonych owoców
Suszarnia owoców pozwala nie tylko zachować kompleks dobroczynnych wartości, ale pozwala oferować produkt spożywczy o konkretnych właściwościach, jeśli pod uwagę weźmiemy profilaktykę prozdrowotną ludzkiego organizmu.
Suszone śliwki warto jeść, bo te oczyszczają jelita, ułatwiają wypróżnianie, zapobiegają zaparciom, dają też uczucie sytości, dzięki czemu minimalizowane jest podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami.
Suszone morele oprócz podobnych właściwości do śliwek, dodatkowo korzystnie wpływają na stan skóry, mają też działanie antystarzeniowe.
Suszone jabłka to kolejny rarytas, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Czy wiesz, że regularne jedzenie suszonych kawałków jabłka (z upraw ekologicznych) pozwala zapobiegać występowaniu chorób nowotworowych? Wszystko dlatego, że jabłka zawierają korzystne antyoksydanty, które oczyszczają, chronią, a także wzmacniają ludzki organizm.
Warto przypomnieć jeszcze właściwości suszonych daktyli, które są doskonałym zamiennikiem słodyczy, jeśli pod uwagę weźmiemy ich smak. Co więcej, daktyle działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, podobnie jak aspiryna. Do tego odchudzają poprzez łagodne właściwości przeczyszczające.