rozświetlacz, konturowanie, baking
fot. pexels.com

Sztuka makijażu coraz bardziej się rozwija. Już jakiś czas temu swoją największą popularność przeżywały takie techniki, jak rozświetlanie twarzy, jej konturowanie i baking. Nie ma co ukrywać, są modne aż do dnia dzisiejszego. Dziś opowiemy Ci na co zwrócić uwagę podczas wyboru kosmetyków, aby wykonanie tych trzech technik w jednym makijażu było naprawdę na wysokim poziomie!

Zobacz też: https://www.citeam.pl/czas-na-rozswietlenie-usun-zimowy-makijaz-i-poddaj-sie-wiosnie/

Po co rozświetlać, konturować, bakingować?

Wykonując makijaż możesz mieszać te techniki i wykorzystywać naprzemiennie. Z tym, że jeśli chodzi o baking to ten powinien zawsze iść w parze z konturowaniem, ponieważ tylko wtedy efekt makijażu jest właściwy. Rozświetlanie twarzy polega na wydobyciu tych elementów, na których najbardziej nam zależy, aby zwrócić na nie uwagę. To, co jasne jest bardziej widoczne. Z kolei konturowaniem ukrywamy te części na twarzy, które chcielibyśmy zmniejszyć, odchudzić, wyrównać. Baking natomiast pozwala podkreślić intensywność konturowania (nie chodzi o to, że jest ono bardziej widoczne jako użyte kosmetyki, ale w swoim efekcie i zaletach), a także utrwala makijaż w kluczowych strefach skóry.

Jakie kosmetyki wybrać?

  1. Rozświetlacz możesz wybrać zarówno w formie sypkiej, mokrej, jak i w kamieniu. Na start zdecydowanie łatwiej będzie Ci korzystać z tego w kamieniu, ale im będziesz bardziej zaawansowana śmiało sięgaj po inne formy. Każda z formuł rozświetlacza daje zupełnie inny efekt. Pamiętaj tylko, że rozświetlać należy kości policzkowe blisko skroni, czubek nosa, grzbiet nosa, łuk kupidyna, brodę, środek czoła i ewentualnie boki czoła. Jeśli Twoja skóra przetłuszcza się w strefie T zrezygnuj z rozświetlania tych stref, ponieważ kosmetyk tylko to podkreśli.
  2. Konturowanie wykonuje się bronzerem. Bardzo ważne jest to, że musi mieć on chłodny odcień! Zbyt ciepły sprawi, że twarz będzie wyglądać nienaturalnie, jakby była nierównomiernie opalona. Bronzer również możesz użyć w formie płynnej, sypkiej lub stałej. Wiele wizażystek na start poleca formę płynną, ponieważ stałą lub sypką można zrobić sobie plamy. Konturujemy żuchwę, brzegi nosa, owal twarzy.
  3. Baking to stosowanie dużej ilości pudru w okolice oczu. Dzięki temu całość konturowania jest pięknie podkreślona. Baking możesz też wykonać na te strefy, na których nie ma bronzera, wtedy dodatkowo utrwalisz makijaż. Pamiętaj, aby puder do bakingu był zdecydowanie jaśniejszy niż puder, którym matowisz skórę i utrwalasz make-up.

Przeczytaj też: http://www.prywatnezdrowie.pl/nieszczelne-jelita-jak-rozpoznac-skutki-i-leczenie/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here