produkty bez glutenu

Osoby ze zdiagnozowaną celiakią oraz z nietolerancją glutenu są zobligowane do ścisłego przestrzegania diety eliminacyjnej. W ich codziennym jadłospisie muszą gościć wyłącznie produkty bez glutenu, albowiem nawet niewielka ilość tego białka może wywołać u nich uszkodzenie jelit bądź inne, równie nieprzyjemne dolegliwości. Przyjrzyjmy się zatem, jakie zalety niesie za sobą przyjmowanie jedzenia wolnego od glutenu? Kiedy można zaobserwować pierwsze pozytywne skutki stosowania tej diety?

Produkty bez glutenu i ich zalety

Jest wiele pozytywnych aspektów świadczących o tym, że produkty bezglutenowe przynoszą dla organizmu nieocenione korzyści. Niewątpliwą zaletą jest redukcja dolegliwości wynikających z jego nietolerancji, objawiających się m.in. bólem głowy, naprzemiennymi biegunkami z zaparciami, trudnościami trawiennymi, sennością, zmiennością nastrojów, a nawet atakami agresji czy problemami w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Włączenie do diety produktów bez glutenu powoduje obniżkę i regulację masy tłuszczowej ciała. Skąd się to bierze? Mianowicie z faktu, że tego typu żywność wywiera pozytywny wpływ na kosmki jelitowe, co w konsekwencji powoduje lepsze przyjmowanie wartości odżywczych z pożywienia. Poza tym, jedzenie bezglutenowe pozbawione jest znacznej ilości węglowodanów, dzięki czemu szybciej można pozbyć się zbędnych kilogramów i uzyskać wymarzoną sylwetkę. Wśród kolejnych atutów stosowania diety bezglutenowej można zaliczyć pozytywny wpływ na samopoczucie i zdrowie, a także motywację do rozwoju kucharskich umiejętności. Reasumując, włączając do swojej diety produkty bez glutenu możemy nie tylko poprawić swój ogólny stan zdrowia i kondycję, ale również podnieść jakość życia oraz własne samopoczucie. W przypadku dzieci, możemy wyróżnić jeszcze jeden atut – jest nim prawidłowy rozwój.

Kiedy można spodziewać się pierwszych efektów?

W przypadku każdej diety, także i bezglutenowej, spore wątpliwości budzi kwestia wystąpienia pierwszych rezultatów. Generalnie rzecz biorąc, w przypadku osób rozpoczynających spożywanie produktów bez glutenu, a także dotkniętych zespołem jelita wrażliwego, pierwsze pozytywne efekty mogą pojawić się już w ciągu kilku tygodni. Znikają uporczywe objawy, poprawia się ogólne samopoczucie oraz stan zdrowia. U pacjentów z celiakią można zaobserwować procesy regeneracyjne błony śluzowej jelita cienkiego. Jednym słowem – dieta bezglutenowa okazuje się początkiem do nowego, lepszego życia, w którym nie ma miejsca na przykre objawy związane z nietolerancją tegoż białka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here