Codzienne funkcjonowanie każdego człowieka cechuje duża aktywność, zarówno fizyczna, jak i umysłowa. Stawienie czoła wymogom dnia, wypełnienie obowiązków, bez względu na fakt czy się pracuje, jest się rodzicem, czy też uczniem lub studentem, na którym również ciąży duża obowiązkowość, wymaga dysponowania odpowiednimi pokładami energii. Senność, znużenie, uczucie zmęczenia, wszystko to może skutecznie przeszkadzać w wypełnianiu swojego planu dnia. Z tego powodu, warto dobrze przemyśleć co jeść na śniadanie. Chyba każdy doskonale zna powiedzenie, które twierdzi, że jest to najważniejszy posiłek dnia. I choć wiele osób bagatelizuje ten fakt, wychodząc rano z domu w pośpiechu bez spożycia pierwszego posiłku, to śniadanie zdecydowanie trzeba uznać za najbardziej istotny punkt dnia. Dlaczego jest to tak ważne? Wynika to z kilku powodów. Ci, co nie jadają regularnie śniadań, doskonale wiedzą, że już ok. godziny dziesiątej zaczynają odczuwać zmęczenie, a przecież jest to dopiero początek dnia. Śniadanie to bowiem posiłek, którego zadaniem jest dostarczenie energii, która będzie pożytkowana w trakcie całego trudnego dnia. Oczywiście, nie oznacza to, że będzie to jedyna forma jedzenia podczas doby. Śniadanie jednak rozpoczyna nasz dzień, a od tego jak go zaczniemy, będzie zależał stopień naszej koncentracji, skupienia, sił fizycznych, chęci, aktywności umysłowej. Warto zatem wstać wcześniej i przygotować odpowiedni posiłek, który spożyjemy przed wyjściem do pracy/szkoły czy na uczelnię. Warto dobrze przemyśleć co jeść na śniadanie, by spełniało ono zadanie, jakie przed nim stawimy, czyli zapewniało organizmowi zastrzyk olbrzymiej ilości potrzebnej do działania energii. Jednak siły, chęci i stopień aktywności, to nie wszystko na co wpływ ma pierwszy posiłek dnia. Nie da się ukryć, że jedzenie to nie tylko potrzeba fizjologiczna, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie, a w konsekwencji także i przeżycie człowieka. Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że jedzenie potrafi być także chwilą przyjemności, wywołuje pozytywny nastrój i dodaje zastrzyku psychicznego optymizmu. Ważne jednak, żeby posiłek smakował, a zatem żeby był złożony z produktów, które lubimy. Rozpoczęcia dnia w miłym nastroju znacznie niweluje ryzyko rozdrażnienia, popadania w konflikty czy fizycznego osłabienia. Można zatem wysnuć przypuszczenie, że im milej rozpoczniemy dzień, tym bardziej będzie on dla nas udany. Z tego powodu właśnie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie swojego pierwszego posiłku dnia, powinniśmy dobrze przemyśleć co jeść na śniadanie, żeby rozpocząć dzień z głową pełną chęci i aktywności. Pod uwagę trzeba wziąć zarówno wariant smakowy, jak i odżywczy. Pierwsza zasada komponowania optymalnego śniadania mówi, że powinno ono być obfite i odżywcze. Jednocześnie jednak, nie może ono być nużące i otępiające. Wstając od stołu powinniśmy zachować poranną świeżość, lekkość i energiczność. Tłuszcze nie są zatem mile widziane. Ich nadmiar powoduje bowiem uczucie ciężkości, wywołuje znużenie i senność. Śniadanie ma dać zastrzyk energii, a nie skłaniać nas ku powrotowi do łóżka. Nie powinno zatem sięgać się po produkty bogate w tłuszcze nasycone. Zrezygnujmy zatem np. z tłustego mięsa. Śniadanie powinno obfitować w węglowodany, w tym nawet i te, które są cukrami prostymi, których na ogół powinniśmy unikać, gdyż łatwo odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej, a zatem prowadzą do nadwagi, co znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie, zaniża samoocenę, a także bywa przyczyną wielu poważnych chorób. Śniadanie to jednak posiłek, który może zawierać produkty zawierające cukry. To właśnie one są źródłem energii i w odpowiedniej dawce napędzają nasz organizm. Nie wolno jednak przesadzić z ich ilością, gdyż nadmiar wywołuje podobne objawy jak tłuste mięso. Oczywiście, nie chodzi tu o cukry w postaci słodyczy. Najlepszym źródłem porannego zastrzyku cukrów są świeże soki z owoców. Smakują one wybornie, co zadowoli pierwszą potrzebę związaną z aspektem przyjemności śniadania, a także zawierają energiczne węglowodany, które napędzą organizm do działania oraz witaminy, które wspomogą jego pracę i wzmocnią układ odpornościowy. Szklanka np. soku pomarańczowego dodana do porannego posiłku to idealne posunięcie, które powinien stosować każdy. Poranna dawka cukrów nie stanowi zagrożenia dla figury, bowiem aktywność podejmowana przez cały dzień, skutecznie spali nadmiar kalorii i spowoduje, że posłużą one jako paliwo energetyczne, które nie pozostawi po sobie spalin w postaci tkanki tłuszczowej odkładającej się np. na brzuchu czy udach. Jeżeli lubimy jeść kanapki, warto sięgnąć po pieczywo razowe, pełnoziarniste, które wykazuje bogactwo aminokwasów, bezpiecznych i nietuczących tłuszczów, a także witamin. Na kanapce możemy położyć plaster żółtego sera oraz szynki. Warto dodać coś zielonego, co wzbogaci posiłek zarówno kolorystycznie, jak i odżywczo. Świeża sałata zawsze dobrze się sprawdza. Poprawia ona nastrój już samym widokiem pięknego zielonego koloru, dobrze smakuje i jest zdrowa, stanowiąc między innymi bogate źródło żelaza. Można także wzbogacić kanapkę o rzodkiewkę. Zastanawiając się co jeść na śniadanie, nie wolno zapominać również o białku, głównym budulcu mięśni i wartości odżywczej, która odpowiada za siłę. Można zatem sięgnąć po twaróg, jogurt, mleko, jajka, wspomniany już ser lub szynkę. Dobrym zwyczajem jest stosowanie smacznych dodatków w postaci przekąsek. Warto zjeść garść orzechów, ziaren słonecznika czy pestek dyni. To produkty bogate w zdrowe tłuszcze i magnez, który jest niezwykle istotny w kontekście zmęczenia. Magnez wpływa na elektrostatyczne właściwości mięśni, zapobiega ich drganiu, skurczom i słabnięciu, jednocześnie redukuje poziom stresu i uczucie zmęczenia. Dobrym przykładem śniadaniowego posiłku są płatki kukurydziane lub owsiane z mlekiem. Jest to połączenie białka oraz energetycznych węglowodanów. Taki posiłek zapewni zarówno energię, jak i siłę, a do tego dobrze smakuje i jest zdrowy. Ważne, żeby na śniadanie nie jeść tzw. pustych kalorii.