Jak sprawić, aby kawa nie była gorzka

Dla wielu osób picie kawy jest nie tylko sposobem na rozbudzenie się rankiem. Jest to także chwila  przyjemności, wypełnienie rytuału oraz sposób na dopieszczenie podniebienia. Nic więc dziwnego, że technik picia kawy oraz sposobów jej doprawiania istnieje na świecie prawdziwe mnóstwo. Poniżej podpowiadamy kilka sposobów na to jak sprawić, aby kawa była jak najbardziej smaczna.

Domowe sposoby na zbyt gorzką kawę: skorupka od jajek

Jednym z najczęściej podejmowanych wyzwań dla smakoszy kawy jest spowodowanie, aby kawa była jak najmniej gorzka. Goryczka w smaku kawy jest pożądana jedynie przez koneserów. Większość z nas chciałaby, aby kawa byłą łagodna i miękka w smaku. Już nie mówiąc o tym, że wielu z nas nie wyobraża sobie, aby kawa nie była słodka! Sposobem na to, aby kawa była jak najmniej gorzka jest dodanie do zaparzającego się napoju skorupki jajka. Oczywiście należy zadbać o to, aby skorupka była czysta (najlepiej jest ją sparzyć przed użyciem). Skorupka do jajek zawiera sporą dawkę wapnia, który neutralizuje kwasowość kawy.

Jak przechowywać ziarna kawy, aby miały jak najlepszy smak?

Innym sposobem na poprawienie smaku kawy jest utrzymywanie w świeżości ziaren, z których zaparzamy kawę. Ziarna kawy powinno przetrzymywać się jedynie w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które gwarantują, że do środka nie będzie dostawało się powietrze. Jeśli trzymamy kawę w szklanych słoikach, powinny one znajdować się w jak najgłębszej części kuchni, do której promienie słoneczne nie dostają się w zbyt dużym natężeniu. Dodatkowo też, odsuńmy domowe składowisko kawy od kaloryfera. Zbyt wysoka temperatura, podobnie jak wysoka wilgotność powietrza nie wpływają dobrze na jakość ziaren. Aby kawa ziarnista jak najdłużej utrzymała swoją świeżość, należy zamknąć ją po prostu w szafce, otwierać worek tylko wtedy, kiedy to absolutnie konieczne i upewnić się wcześniej, że wnętrze szafki jest suche. Trzymanie kawy w lodówce nie jest dobrym sposobem na podtrzymywanie jej w świeżości.

Zbyt wypalone ziarna powodem zbyt gorzkiej kawy

Gorzki smak kawy jest często spowodowany zbyt dużym wypaleniem ziaren. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku kawy, należy zwrócić baczną uwagę na to, jakiej jakości są ziarna, które kupujemy. O ile w Stanach przyjęło się picie gorzkiej, mocno wypalanej kawy, o tyle już w Europie kawa czarna jak smoła postrzegana jest jako spalona.

Sprawdź ekspres do kawy!

Inny powód tego, że napój wyszedł zbyt gorzko to oczywiście problem z urządzeniem zaparzającym. Brudny lub źle wyregulowany ekspres do kawy to podstawowa sprawa, którą należy sprawdzić, gdy zastanawiamy się nad przyczyną zbyt gorzkiej kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here