Pomidory San Marzano

Pomidory są lubiane i chętnie kupowane na całym świecie. Smakują świetnie zarówno świeże, jak i pod postacią sosów czy przecierów. Mnogość odmian pozwala wybrać każdemu najlepszy smak dla siebie. Na uwagę zasługują m.in. włoskie pomidory San Marzano. Co je wyróżnia i czyni je wyjątkowymi?

Uprawa pomidorów San Marzano

Na popularność pomidorów San Marzano ma duży wpływ aspekt historyczny, a także miejsce ich uprawy. Ta odmiana jest uprawiana od pokoleń tylko w jednym regionie – Arno-Nocerino-Sarnese. Znajduje się on między Neapolem a Salerno. Pomidory San Marzano zaliczane są do gruszkowatych ze względu na swój specyficzny kształt. Są one wydłużone, owalne i mają intensywnie czerwony kolor. Nazywane są warzywnymi delicjami. Jedynie pomidory pochodzące spod stóp Wezuwiusza w Kampanii posiadają certyfikat chronionego miejsca pochodzenia DOP/PDO i mogą uchodzić za oryginalną odmianę. Z tego względu uznaje się je za produkt premium.

Czym odznaczają się pomidory San Marzano?

Do cech charakterystycznych pomidorów San Marzano można z pewnością zaliczyć ich specyficzny kształt. Mają także specyficzny aromat utrzymujący się długo w powietrzu. Ich miąższ ma słodki smak, są bardzo odporne na warunki atmosferyczne. Jednocześnie ich uprawa jest dość trudna, ponieważ do odpowiedniego wzrostu wymagają dużego nasłonecznienia i żyznej gleby. Warto je spożywać ze względu na zawartość antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Zastosowanie pomidorów San Marzano

Pomidory San Marzano cieszą się dużą popularnością przede wszystkim we Włoszech, szczególnie w daniach kuchni neapolitańskiej. Najczęściej można spotkać zrobiony z nich sos do pizzy lub makaronów. Sprawdzają się także jako dodatek do zup. Ta odmiana ma niewielką ilość pestek i soków, dlatego bez obaw można wykorzystać ją do zrobienia przetworów. Z pomidorów po wysuszeniu można stworzyć np. pyszne pasty. Zrobiony z nich sos do pizzy ma sam w sobie tak wyrazisty smak, że wystarczy dodać do niego jedynie odrobinę soli.

Podsumowanie

Pomidorów San Marzano nie eksportuje się poza Włochy w dużych ilościach. Są one rzadkie, kosztowne w pielęgnacji i mają wybitne walory smakowe. Choć zostały rozpowszechnione w innych państwach, za oryginalne uchodzą jedynie te pochodzące z ekologicznych plantacji, które posiadają włoską klasyfikację Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino i certyfikat Chronionego Miejsca Pochodzenia DOP/ PDO. Warto zwrócić uwagę na tę odmianę ze względu na jej niepowtarzalny smak i aromat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here